De komst van online casinos heeft lang op zich laten wachten. De reden hiervoor was dat de overheid zeker wilde weten dat alles veilig was.
Dit had geen betrekking over betalingen of privacy problemen maar over de veiligheid van de spelers zelf. De overheid probeert namelijk gokverslavingen tegen te gaan. Dit is te zien in een aantal regels die ze ingesteld hebben.
De regels
Ten eerste zijn er regels gesteld over het aanmoedigen van spelers. Zo mogen reclame en bonussen nooit gericht worden op spelers onder de 24 jaar, personen die psychische problemen hebben of in het verleden al een gokverslaving hebben gehad.
Ten tweede moeten de websites zelf instappen als ze het gevoel hebben dat een speler verslaafd wordt. Dit doen ze door het inschakelen van ervarings en verslavingsdeskundige. Dit hoort allemaal bij het nieuwe verslavingspreventie beleid. Daarnaast kan na overleg besloten worden dat spelers op een zwarte lijst komen en dus niet meer kunnen spellen.
Ook worden er steeds meer mogelijkheden geven om hulp en begeleiding te krijgen voor mensen die last hebben van gokproblemen. Doormiddel van deze vergunningen probeert de overheid de verslavingen beter te kunnen controleren.
Ten derde is er meer toezicht gekomen op kansspelen door middel van een nieuwe toezichthouder. Deze heest de Kansspelautoriteit. Deze autoriteit heeft 4 doelen gesteld.
- Het toezicht houden en handhaven optreden waar nodig.
- Verslavings Preventie bevorderen.
- Voorlichting en informatie geven aan stakeholders.
- Beslissen over het verlenen van kansspel vergunningen aan bedrijven.
Maar naast de KSA hebben ook gemeente een toezichthoudende rol. Zij geven vergunningen over locaties waar speelautomaten mogen zijn en zorgen dat de vergunningen nageleefd worden. Ook geven zij de vergunningen voor kansspelen met premies lager dan 4500 euro.
Dit allemaal samen moet het gevolg hebben dat gokspellen leuk en uitdagend blijven maar ondertussen ook veilig gebeuren.